Geotekstil je vrsta propusnog tekstilnog materijala koji se obično koristi u niskogradnji i građevinskim projektima. Napravljeni su od sintetičkih ili prirodnih vlakana i dizajnirani su da poboljšaju stabilnost, filtraciju i drenažu tla. Geotekstil se obično koristi u različitim aplikacijama, uključujući ove koje su navedene u daljem tekstu

 Izgradnja puteva i železnica

Geotekstil se može koristiti za stabilizaciju tla ispod puteva i železnica, kao i za sprečavanje erozije i poboljšanje drenaže.

Upravljanje deponijama i otpadom

Može se koristiti u oblogama i pokrivačima deponija kako bi se sprečilo izlazak štetnih materija u životnu sredinu.

Kontrola obalne erozije

Geotekstil se može koristiti za stabilizaciju tla i sprečavanje erozije duž obala i drugih vodenih puteva.

Primene u poljoprivredi

Primenjuje se u poljoprivredi za poboljšanje filtracije i drenaže zemljišta, kao i za sprečavanje erozije zemljišta.

Građevinarstvo

Geotekstil se može koristiti u različitim građevinskim projektima, kao što su temelji zgrada i potporni zidovi, za poboljšanje stabilnosti tla i drenaže.

Geotekstili dolaze u različitim oblicima, uključujući tkane, netkane i pletene tkanine. Takođe se mogu napraviti od raznih materijala, uključujući polipropilen, poliester i prirodna vlakna kao što je juta. Pakuje se u rolnama i najčešće je visine 1.5m ili 2m a dužine rolne su po 50m.

Sve u svemu, geotekstil je svestran i koristan materijal u niskogradnji i građevinskim projektima. Oni pružaju isplativo rešenje za poboljšanje stabilnosti tla, filtracije i drenaže i obično se koriste u širokom spektru primena.

Ponudu geotekstila na našem sajtu možete pronaći ovde

Scroll