Pojam

Paropropusna folija ili ispravnije paropropusna vodonepropusna folija je pojam koji se u građevinastvu često čuje u poslednjih desetak godina. U tekstu koji sledi ćemo pokušati da damo odgovore na neka pitanja koja su važna kada je ovaj proizvod u pitanju.

Struktura

Paropropusna folija je proizvod koji je višeslojan i napravljen od nekoliko slojeva koji su međusobno laminirani i predstavljaju jednu celinu. Zahvaljujući takvoj strukturi sama folija sprečava prodor vode kroz nju a sa druge strane omogućava kretanje vodene pare ka spolja. To je zapravo glavna prednost paroropusno vodonepropusnih folija i na taj način se izdvaja u odnosu na klasični građevinski najlon ili ter papir koji su jednoslojni. U praksi srećemo dvoslojne i troslojne paropropusne folije ali nije redak slučaj da postoje i folije sa više od tri sloja. U tom slučaju je četvrti sloj najčešće armirajući tj u strukturu folije je umetnut armirajući sloj koji podseća na staklenu mrežicu.

Pakovanja

Paropropusna folija se najčešće na tržištu može pronaći u rolnama visine 1.5m i dužine 50m što je ukupno 75m2. Zahvaljući tome vrlo je praktična za skladištenje i upotrebu na samom objektu za razliku od ter papira koji je 10m2. To praktično znači da za jednu rolnu folije koju prenesete na krov bi morali da nosite više od 7 rolni ter papira što nije beznačajno.

Parametri

Kada je paropropusna folija u pitanju najčešće se govori o sledećim parametrima koji određuju njen kvalitet. Gustina ili težina folije je praktično težina folije po m2 i na tržištu se najčešće sreću folije gustine od 90g do 200g po m2. SD vrednost je mogućnost folije da propušta paru i folije koje imaju SD vrednost manju od 0,5m se smatraju paropropusnim. SD vrednost predstavlja otpor difuziji vodene pare. Izražava se u metrima debljine vazdušnog sloja koji pruža otpor isti kao i folija za koju parametar važi. To u prevodu znači da folija SD vrednosti 0.02 m pruža otpor difuziji vodene pare kao i vazdušni sloj debljine 2cm.

Vodonepropusnost folije je takođe bitan parametar i možda jedan od najvažnijih. Izražava se kao nivo vode u mm i predstavlja statički pritisak koji folija može izdržati bez pojavljivanja 3 vodene kapi sa njene donje strane. Osim toga u praksi je vrlo važan parametar i UV stabilnost. To praktično znači koliko dugo folija može biti izložena UV zračenju a da ne izgubi svoje mehaničke i druge karakteristike. Često u praksi vidimo krovove koji su ostavljeni pod folijom u dužem vremenskom periodu pa je važno znati koliko dugo sme krov da ostane nepokriven.

Primena

Primena paropropusno vodonepropusnih folija u građevinarstvu je vrlo široka. Najčešće se to svodi na hidroizolaciju kosih krovova, u sistemu suve gradnje i u ventilisanim fasadama.

Kada je hidroizolacija kosih krovova u pitanju paropropusna folija se postavlja najčešće preko daske ili osb ploče a ispod krovnog pokrivača i na taj način sprečava eventualan prodor vode i navejavanje.

U sistemu suve gradnje, paroropusna folija se postavlja preko sloja mineralne ili kamene vune kako bi sprečila prodor vlage u njih i omogućila difuziju vodene pare i kondenzacije u drugom pravcu.

Kod ventilisanih fasada je primena slična kao u sistemu suve gradnje i njen osnovni zadatak je da spreči prodor vlage u termoizolaciju a sa druge strane omogućava da ta izolacija diše.

Proizvođači

Na našem tržištu se može pronaći veliki broj proizvođača ili bolje rečeno brendova kada su u pitanju paropropusne folije. Među najzvučnijim imenima su Knauf insulatin, Tondach ,Winerberger, Wurth, Masterplast, Eurovent, Bramac. Ali osim njih je prisutan i veliki broj brendova koji se uvoze iz Kine i prisutni su pod različitim imenima. Na našem sajtu imamo široku ponudu paropropusnih folija

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom grupom proizvoda, stojimo na raspolaganju i nadamo se da je ovaj tekst bio koristan.

 

 

 

Scroll