Iako estetski izgledaju moderno i poželjno, gotovo svi građevinci se slažu da je ravni krov izuzetno ranjii i da, barem u Srbiji, često u praksi takav tip krovova pravi ogromne probleme. Oni najčešće nastaju usled neadekvatnog odabira  materijala za hidroizolaciju ili loše izvedenih radova kada je hidroizolacija i odvod vode u pitanju. Kao neko ko se već 10 godina bavi krovovima, smatram da ukoliko se opredelite za izradu ravnog krova na vašem objektu, budete izuzetno oprezni prilikom njegove izrade.

Ravni krov-termoizolacija

Kada je termoizolacija u pitanju tu je situacija prilično jednostavna i na vama je da odaberete između XPSa (stirodur), EPS (stiropor) ili kamene vune. Naravno odabir termoizolacije zavisi i od toga da li naknadna postavka hidroizolacionog materijala zahteva upotrebu brenera i visoke temperature. Ako je tako onda se  izbor svodi isključivo na neku vrstu mineralne vune jer samo ona garantuje postojanost na visokim temperaturama.

Ravni krov-odabir pokrivača

U praksi se kod nas često termoizolaicija razdvaja slojem geotekstila-geofilca. Preko urađene termoizolacije i filca se postavlja konačno neki vid hidroizolacije. U našim uslovima izbor se svodi na dve grupe proizvoda. Prvi su hidroizolacioni proizvodi na bazi bitumena (bitumenske trake, namazi i premazi) a drugi su savremeniji materijali u vidu PVC  membrana. Kada je ugradnja bitumenske hidroizolacije na ravnom krovu u pitanju budite sigurni da ćete moći da pronađete solidne majstore jer se ta grupa proizvoda se koristi i  ugrađuje kod nas više desetina godina. Problem sa njima je taj što su sami proizvodi toliko izgubili na kvalitetu usled konstantne potrebe da se prodaju jeftiniji proizvodi pa su bitumenske trake postale gotovo plastične a samim tim neotoporne na temperaturne promene u dužem vremenskom periodu, pa dolazi do pucanja.

Kod ovih modernijih materijala  tj PVC membrane problem je drugačije prirode i odnosi se na to da gotovo ne postoje adekvatni instalateri te vrste materijala. Velika većina njih nema adekvatne alate i pre svega znanje i veštine za ugradnju tih materijala. Sami proizvodi su, barem na papiru, izuzetno dobri ali kada dođemo do same ugradnje, verujte teško ćete naći adekvatnog majstora za to. Ono što sam ja imao prilike na terenu da vidim je najblaže rečeno katastrofa jer su često instalateri uspevali da upropaste membrane bilo estetski, bilo funkcionalno a naglašavam da one nisu ni malo jeftine. Osim toga imate brdo nezadovoljnih investitora koji su uložili veliki novac i nadali se prelepom ravnom krovu a dobili su samo glavobolju i problem u vezi sa njim.

Sa druge strane, kosi krovovi (krovovi sa nagibom) omogućavaju šire mogućnosti u odabiru oblika samog krova i tipa krovnog pokrivača ali nemojte da vas to zavara jer svaka vrsta pokrivača ima svoje prednosti i nedostatke u odnosu na druge.

 

Scroll